Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Γ-Δ ΤΑΞΕΩΝ

Παιδάκια μου αγαπημένα!
Σήμερα, έχω τη χαρά να σας καλώς ορίσω σε μια διαδικτυακή γιορτή!
Ελπίζω να είστε κεφάτα γιατί θέλω σε αυτή μας τη διαδικτυακή συνάντηση να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα γενέθλια ενός σπουδαίου μουσικού και συνθέτη, του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ!
Ο Μπαχ λοιπόν που λέτε, γεννήθηκε το μακρινό 1685 στη Γερμανία. Εκείνη την εποχή δεν ήταν τόσο σημαντικά τα γενέθλια για να τα σημειώνουν κάπου, γι’ αυτό και υπολογίζουμε ότι γεννήθηκε ή 21 ή 31 Μαρτίου!
Παρατηρείστε την εικόνα παραπάνω! Το ντύσιμο, τα μαλλιά του.... Ποιον σας θυμίζει ο Μπαχ?
Μα ναι! Φυσικά! Τον Αντόνιο Βιβάλντι! Τον κόκκινο παπά με το βιολί! Θα δείτε ότι και στη ζωή τους έχουν κάποιες ομοιότητες!
Αρχικά, έζησαν κι οι δύο την εποχή του Μπαρόκ, που είχαμε πει ότι στα πορτογαλικά σημαίνει ακατέργαστο μαργαριτάρι  και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μουσική που έχει πολλές νότες και πολλά μουσικά στολίδια!
Και όπως κι ο Βιβάλντι, έτσι και ο Μπαχ γεννήθηκε σε μια μουσική οικογένεια και πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον πατέρα του. Αυτός του έμαθε να παίζει διάφορα έγχορδα, όπως το παρακάτω (πατήστε το σύνδεσμο):
                                                                 Bach-cello suite No.1
Όταν ήτανε μικρός, ο Μπαχ υπήρξε μέλος της σχολικής χορωδίας και μάλιστα ήταν τόσοκαλλίφωνος που ο δάσκαλος τον έβαζε να τραγουδάει σόλο, δηλαδή μόνος του! 
Το καλύτερό του όμως ήταν να παίζει το εκκλησιαστικό όργανο! Μα, τι είναι πάλι τούτο, θα μου πείτε! Το ξέρατε ότι σε κάποιες εκκλησίες στο εξωτερικό υπάρχει ένα μεγαααάλο μουσικό όργανο που θυμίζει πολύ το πιάνο?

Αυτό όμως εκτός από πλήκτρα, έχει και πολλά κουμπιά!Kαι ο ήχος του είναι πολύ βροντερός γιατί δε βγαίνει από χορδές αλλά από ψηλούς σωλήνες! Για πατήστε το σύνδεσμο κι ακούστε!
Είμαι σίγουρη πως κατάφερα να σας σηκώσω απ’ την καρέκλα με το συγκεκριμένο κομμάτι του Μπαχ!!! Για δείτε τώρα και το παρακάτω βιντέακι
Ποιος απ’ τους δύο παίζει καλύτερα τελικά?☺☺
Ο Μπαχ λοιπόν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δουλεύοντας ως επαγγελματίας οργανίστας σε μια εκκλήσια, στην οποία πήγαινε κάθε Κυριακή κι έπαιζε το εκκλησιαστικό όργανο για να ψέλνουν οι πιστοί! Έγραψε πάνω από 1000 έργα για όλα τα όργανα, για ορχήστρα αλλά και για χορωδία! 
Κατά τη διάρκεια της ζωής του απέκτησε είκοσι παιδιά, πολλά από τα οποία έγιναν κι εκείνοι μουσικοί. Ο ίδιος δεν έγινε γνωστός όσο ζούσε παρά πολλά χρόνια μετά το θάνατό του και μάλιστα κατά έναν περίεργο τρόπο: λέγεται ότι ένας πιανίστας ανακάλυψε τυχαία μια παρτιτούρα του Μπαχ σε ένα τυροκομείο, όπου την είχαν για να τυλίγουν βούτυρο (!) και την έκανε δώρο σε έναν μαθητή του! Αυτός συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη κι αποφάσισε να ανεβάσει μια μουσική παράσταση με το συγκεκριμένο έργο του Μπαχ και να τον φέρει πάλι στο προσκήνιο!

Τόσο σημαντικός συνθέτης υπήρξε ο Μπαχ, που η Google για να τιμήσει την ημέρα των γενεθλίων του έφτιαξε ένα πολύ διασκεδαστικό Doodle που μας προ(σ)καλεί να γίνουμε όλοι μας μικροί συνθέτες!
κάνε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:   celebrate Bach!  
πάτα το Play και ακολούθησε τις οδηγίες! Είναι απλό! Στο τέλος βάλε με το ποντίκι σου ακουμπώντας πάνω στο πεντάγραμμο τις νότες που θέλεις, πάτα εναρμόνιση κι άκουσε το έργο σου!
Γίνε κι εσύ ένας μικρός Μπαχ! Πειραματίσου όσες φορές θέλεις! Δεν υπάρχει όριο στη φαντασία και τη μουσική!

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!