Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Α-Β ΤΑΞΕΩΝ

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ!

Αγαπημένα μου παιδάκια!!

Πόσο πολύ θέλω να μάθω τα νέα σας!! Τι κάνετε? Πως τα περνάτε τώρα που έχετε τόσο ελεύθερο χρόνο?? Δε φαντάζομαι να κάνετε πολλές σκανταλιές...??!!! Να μου προσέχετε και φυσικά, να τραγουδάτε και να χαμογελάτε!!!

Για πάμε λίγο στα δικά μας τώρα..
Το σημερινό μας μάθημα στηρίζεται στην πολύτιμη δουλειά της συναδέλφου Παρασκευής Τεκτονίδου την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Σήμερα θα πάμε μια βόλτα στη φύση και θα πάρουμε μέρος σε μια μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή! Θα αναρωτιέστε βεβαίως πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ενώ είμαστε όλοι σε καραντίνα?! 
Μα φυσικά μέσω της μουσικής και με οδηγό όχι κάποιον τυχαίο, αλλά το σπουδαίο συνθέτη Καμίγ Σαιν-Σανς, τον κύριο της φωτογραφίας!!!
Όπως θα καταλάβατε κι από την εικόνα, ο Καμίγ Σαιν-Σανς που γεννήθηκε στη Γαλλία ήταν εξαιρετικός πιανίστας αλλά και μεγάλο πειραχτήρι!! Σαν κι εσάς ένα πράμα!! Με πολύ χιούμορ και φαντασία έγραψε το 1886 "το καρναβάλι των ζώων" για να περιγράψει μουσικά τα ζώα του δάσους
Ένα από αυτά τα ζωάκια είναι  και το αγαπητό σε όλους μας πουλάκι, ο κούκος! 

Δραστηριότητα 1η
  • προσπάθησε να μιμηθείς με τη φωνή σου το κελάηδημα του κούκου! 
  • δώσε σχήμα στον ήχο! Αν η φωνούλα του κούκου ήταν δυο γραμμές, θα πηγαίναν προς τα πάνω ή προς τα κάτω?
  • σκέψου με τους δικούς σου παροιμίες με τον κούκο!

Δραστηριότητα 2η
Άκουσε εδώ Saint-Saens-le coucou προσεκτικά τον κούκο όπως τον περιγράφει ο Σαιν-Σανς.
Φαντάσου ότι το δάσος είναι το πιάνο 
και ο κούκος το κλαρινέτο! 
Το ξύλινο αυτό πνευστό που μοιάζει με το κλαρίνο που έχουμε στο χωριό!

Ώρα για παιχνίδι! Κάνε κλικ στο σύνδεσμο του Φωτόδεντρου http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10701 κι ετοιμάσου για μια φανταστική βόλτα στο δάσος!
ΠΡΟΣΟΧΗ! Απόφυγε να απαντήσεις στα ερωτήματα 5,6 κι 7 αν δε θες να δυσκολευτείς πολύ! Το 8, θα σε κάνει ζωγράφο πια σωστό!

Δραστηριότητα 3η
Πως τα πας με την παντομίμα? Μάζεψε την οικογένειά σου κι ακούστε όλοι μαζί ολόκληρο το έργο του Καμίγ Σαιν-Σανς "το Καρναβάλι των Ζώων" !
Προσπαθήστε να μαντέψετε ποιο ζώο περιγράφει κάθε φορά ο συνθέτης και περιγράψτε το με κινήσεις και ήχους στους υπόλοιπους!!!
Δώστε προσοχή στην αλλαγή της μελωδίας και βάλτε φαντασία!!!😉